Bemutatkozás

Molvány, községet a 6-os számú fő közlekedési úton Szigetvárt elhagyva, az első leágazó bekötőút végén, zsáktelepülésként találhatjuk mcg. A település részét képezi a 6-os út északi oldalán található Molványhíd puszta. A település körjcgyzősége a 5 km távolságban lévő Tótszentgyörgy településen található. A Szigetvár-Nagykanizsa vasútvonalon megállóhellyel rendelkezik, így a tömegközlekedése nemcsak busszal oldható meg.
A vízrajzilag jelentős szereppel bíró Gyöngyös patak egyik ága éppen a kertek alatt folyik el.
A település szerkezetéről megállapíthatjuk, hogy egy hagyományos, fésűs beépítésű útifalu, melynek egyetlen portalanított utcáján 52 ház található.

A vezetékes vízhálózat még a 60-as évek elején készült, míg a molványhídi település az új víztorony elkészültével jutott vezetékes ivóvízhez. A település szemétszállítását a KVG Rt. végzi heti rendszerességgel.
Molvány közös fenntartóként vesz részt a nagydobszai ÁMK óvodájának és iskolájának működtetésében, amely 9 km-re a 6-os úton továbbhaladva található és menetrend szerinti buszjárattal megközelíthető.
A művelődési ház és a polgármesteri hivatal közös épület-ben található, melynek a bővítése és teljes felújítása 2002. év-ben történt. Ugyanebben az épületben rendel a háziorvos hetente. A település egykori református iskolájában egy egyház és a pécsi református kollégium egy gyermektábor létrehozásában munkálkodik.

A város közelségének és a jó közlekedésnek köszönhetően a településen megüresedő lakásokat a betelepülő lakosok újra benépesítik, így a települést elkerüli a kihalás veszélye